ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

HİCR

12

/

13

 

 

كَذَلِكَ نَسْلُكُهُ فِي قُلُوبِ الْمُجْرِمِينَ {12}

 

 لاَ يُؤْمِنُونَ بِهِ وَقَدْ خَلَتْ سُنَّةُ الأَوَّلِينَ {13}

 

12. Biz böylece onu günahkarların kalplerine sokarız.

13. Öncekilerin sünneti de geçmiş bulunduğu halde, onlar buna yine de inanmazlar.

 

"Biz böylece onu" sapıklığı, küfrü, alay ve şirki -el-Hasen, Katade ve diğerlerine göre- kavminin "günahkarların"ın "kalplerine sokarız." Yani, önceki ümmetler arasında geçenlerin kalplerine bunları soktuğumuz gibi, kavminin müşrik olanlarının kalbine de böylece onu sokarız, ta ki onlardan öncekiler kendilerine gönderilen peygamberlere iman etmedikleri gibi, bunlar da sana iman etmesinler.

 

İbn Cüreyc, Mücahid'den şöyle dediğini rivayet eder: Burada sokulması kast olunan şey, yalanlamaktır. "Sokmak" anlamındaki; "Bir şeyi bir şeye girdirmek" demektir. İpin iğneye geçirilmesi gibi. O bakımdan "Ona girdi, girer, girmek" denilir ve "Onu girdirdi" demek olur. Yol hakkında; (...) ifadesi, yola girdi demektir. Bir şey, kendi türünden olmayan başka bir şeye girdiği gibi, aynı şekilde bir şeyi başka bir şeye girdirme şekli de kullanılır. Bütün halleriyle; (...) vezinlerinden birisiyle gelir. Şair Adiyy b. Zeyd de der ki: "Seni oldukça zorlu ve çetin bir güne soktular."

 

"Sin" harfi esreli olarak (...); ip demektir.

 

Ayet-i kerimede Kaderiyye ve Mutezile'nin kanaatleri reddedilmektedir. Buyruğun anlamının şöyle olduğu da söylenmiştir: Biz, Kur'an-ı Kerimi onların kalplerine sokuyoruz da onlar, bunu yalanlıyorlar. el-Hasen, Mücahid ve Katade de tefsir alimlerinin çoğunlukla kabul ettiği görüşü ifade etmişlerdir ki, bu da Mutezileye karşı delil olarak daha bağlayıcıdır. Yine el-Hasen'den: Biz, zikri delili kabul etmelerini sağlamak üzere kalplerine sokarız, diye açıkladığını el-Gaznevi zikretmektedir.

 

"Öncekilerin sünneti de geçmiş bulunduğu halde" yani, kafirlerin helak edilmesi şeklindeki ilahi sünnet geçtiğine göre, bunların da helak oluşları ne kadar yakındır.

 

"öncekilerin sünneti de geçmiş bulunduğu halde" buyruğunun bunların yalanlamaları, küfür ve inkar etmeleri gibi, öncekiler de küfür ve inkara saptıklarından dolayı, bunlar da işte öncekilere uymaktadırlar, diye de açıklanmıştır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Hicr 14-15

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR